maanantai 2. syyskuuta 2013

Sunnuntai-kokkailuja: Marokkolainen kanapata

Sunnuntaina oli taas aikaa panostaa kokkailuun, joten kokeilin tuollaista marokkolaista kanapataa. En ole juurikaan tehnyt mitään Pohjois-Afrikkalaista ruokaa, joten olikin positiivinen yllätys kun ruokaan käytettävät mausteet löytyi ihan omasta kaapista. Reseptin olen löytänyt joskus Tastespottingin kautta. Aina välillä selailen tuota sivustoa ja tallennan mielenkiintoisia ohjeita bookmarkseihin. Alkuperäinen resepti löytyy täältä

Muokkasin ohjetta jonkin verran, lihan vaihdoin kanaan kun lähi-cittarista ei löytynyt kivaa palaa lammasta enkä jaksanut lähteä stokkan herkkuun tai kauppahalliin. Tällaiset pitkään haudutettavat lihapadat on aika kivoja kun voi ostaa jotain halpoja lihapaloja ja niistä tulee niiiiiin herkkua ja mureaa kun rauhassa hauduttelee :) Myös alkuperäisessä ohjeessa olleen tulisen paprikajauheen vaihdoin cayennepippuriin ja jätin tuoreen mintun pois. Koska en omista tagine-pataa, tein hauduttelut ihan tavallisessa kattilassa.



Marokkolainen kanapata

1 kg          Kanaa
2 kpl isoa  Sipulia
5 kpl         Valkosipulin kynsiä
60 g          Rusinoita
200 g        Aprikooseja kuivattuna
800 g        Tomaattimurskaa
750 ml      Kanalientä
1/2 kpl      Sitruunan mehua
1 rkl          Hunajaa

Oliiviöljyä
Suolaa ja pippuria
Persiljaa

2 tl          Kanelia
2 tl          Juustokuminaa
2 tl          Kurkumaa
1 rkl        Paprikajauhetta
1 tl          Cayennepippuria
1 tl          Inkivääriä

Sekoita puolet mausteista keskenään, kierittele lihapalat mausteseoksessa ja laita jääkaappiin maustumaan vähintään 4 tunniksi. 30 min ennen kokkauksen aloitusta laita rusinat ja aprikoosit veteen nesteytymään. 

Lihaksi sopii mikä tahansa halvempi ja rasvaisempi ruhon osa, itsellä oli luullisia ja nahallisia maustamattomia kanan koipipaloja. Ruskista kanat oliiviöljyssä ja siirrä pataan. Kuullota sipulit ja valkosipulit pannulla ja lisää loput mausteet myös pannulle. Kaada sipuliseos pataan. 

Heitä pataan myös kanaliemi, tomaattimurska, hunaja ja maun mukaan suolaa ja pippuria. Anna hautua matalla lämmöllä 1,5 h. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja paljon tuoretta persiljaa. Tarjoa vaikka couscousin tai riisin kanssa.

Itse annoin lihojen maustua n. 10 h ja kuivatut hedelmätkin nesteytyivät noin 4 h :D Mä tosiaan olen melko impulsiivinen ihminen ja saatan muuttaa suunnitelmia hetkessä. Nytkin olin alkamassa kokkaamaan kun puhelin soi ja kaksi erittäin nälkäistä pikkuveljeä ilmoitti olevansa 30 min päästä mun alaovella ja hakevansa mut mukaan lounaalle. Ei siinä sit muuta ku pikameikit naamaan ja pihalle :) Käytiin Speak Easyssä ja söin yhden mun suosikki-hampparin, Texas Pete burgerin extra-määrällä Texas Peteä. Kokkailin tuon padan sitten illalla kun burgeri oli ehtinyt laskeutua. Alla kuvaa valmiista ruuasta.

Tällaiset pataruuat on monesti melko kuvauksellisia :)

Padasta tuli ihan hyvää, mutta en silti tiedä tuleeko tätä tehtyä toistamiseen. Ehkä hieman vierastin ruuan makuja. Itse olen huomannut, että aikuisena uusiin makuihin totuttelu voi ottaa vähän aikaa ja useita maistelukertoja. Jos syön jotain täysin uutta ruokaa, maistuu se suuhuni "oudolta", siis ei pahalta, mutta ei oikeastaan hyvältäkään. Kun sitten sellaista uutta makua syö riittävän monta kertaa, voi se alkaa maistua hyvältä :) 

Tällaisia makuja, joita ole oppinut syömään vasta aikuisena, on mm. basilika ja vuohenjuusto. Varsinkin vuohenjuustoa jouduin melko sitkeästikin maistelemaan, ennen kuin pääsin nykyiseen tilanteeseen jossa vuohenjuusto on mun suurta herkkua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti