torstai 19. syyskuuta 2013

Jalkatreeni

Tosiaan teen normaalisti 2-jakoista treeniohjelmaa, jossa on ylävartalo-alavartalo -jako. Normaalisti teen jalkatreenin kerran viikossa ja ylävartalon 2-3 kertaa viikossa. Aika usein keskiviikko on ollut hyvä päivä tehdä jalkatreeni tai sitten mulla on vaan tarkat rutiinit, joista ei sovi luistaa?

Alkuverkka 7 min kuntopyörällä

Takakyykky tangolla 3x8 30 kg
Askelkyykky liikkuen 3x10 8 kg käsipainot käsissä
Jalkaprässi 3x8 100 kg
Pakaraliike taljassa 3x10 per jalka, 10 kg
Pohkeet seisontalaitteessa 3x10 24 kg

Vatsalihaksia lattialla.

Loppuverkka 5 min crosstrainerissa

Tykkään tuosta jalkatreenistä ihan sikana, se on yksinkertainen ja liikkeitä ei ole montaa mutta kun tuon vetäisee tosissaan niin tuntuu ettei lopuksi pääse edes liikuntakeskuksen rappusia alas :) Jalkatreenin lopuksi pyrin tekemään tosi kevyen loppuverkan kun olen todennut, että se helpottaa tuntemuksia jaloissa seuraavana päivänä. Vielä kun jaksaisi venytellä kotosalla..


maanantai 9. syyskuuta 2013

Sunnuntai-kokkailuja: VHH pizza

Tänä sunnuntaina ei tullut kokkailtua mitään erityistä tai aikaa vievää tai uutta reseptiä. Tätä pitsaa tulee tehtyä ihan tosi usein, melkein kerran viikossa. Pohja on muunnelma Vyötärön metsästäjän pizzapohjasta, joka tuntuu olevan tosi suosittu vhh-väen keskuudessa. Itse olen tehnyt tätä tällä omalla muunnelmalla jo vuosia. En vaan kertakaikkiaan pidä rukiin mausta, joten olen vaihtanut ruisjauhot vehnäjauhoiksi. Kun jauhoja ei tule pohjaan muutamaa ruokalusikallista enempää, en jaksa välittää edes siitä, että vehnäjauhoissa on muutama gramma enemmän hiilareita kuin ruisjauhoissa. Maku ennen kaikkea!

VHH pitsapohja

4 rkl   Vehnälesettä
4 rkl   Vehnäjauhoja
1 tl     Leivinjauhetta
150 g Juustoraastetta
1 prk  Maitorahkaa
2 kpl   Kananmunaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita juustoraaste kuiviin aineisiin ja lopuksi sekoita maitorahka ja kananmunat seokseen. Lusikoi taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä taikina lusikan avulla. Esipaista 13 min 200 asteisessa uunissa kiertoilmaa käyttäen.

Ota pois uunista, levitä päälle täyetteet ja paista samassa lämpötilassa kypsäksi.

Tällä kertaa täytteiksi tuli valkosipuli-tomaattimurskaa, oreganoa&pizzamaustetta, mozzarella juustoraastetta, kinkkua, salamia, oliiveja ja katkarapuja. Ruoka-vieraaksi tulleelle ystävälle ei katkaravut maistuneet :)


Tosiaan kantsii käyttää kiertoilmaa, jos sellainen toiminto löytyy uunista. Jotenkin se kuivaa tuota pohjaa enemmän, jolloin pohjasta tulee mielestäni parempaa. Ja tuo esipaistoaika 13 min on oikeasti tarkka! Varmaan ainoa kokkaamani asia jolle katson kellosta aikaa. Ja juusto aina täytteiden alle! Herkkua!!!

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Elämänmuutos

Kirjoittelin aikaisemmin mahdollisista uusista työkuvioista Itä-Suomessa. Noh, siitä ei tullut mitään, mutta yhdestä toisesta kuviosta tuli. Joten nyt mä sit muutan Poriin. PORIIN. OMG!! Oikeastaan mä olen aika innoissani asiasta, ihan huippu uusi työ, ja jotenki tosi kiva aloittaa ihan puhtaalta pöydältä ihan uudessa paikassa. Ja Porissa on Pori Jazz. Ja Yyteri. Ja Porissa on tie Tampereelle :D 

Sitten taas toisaalta on ihan hirveen haikeaa ajatella, että joudun lähtemään Tampereelta. Tää on ollut mun kotikaupunki viimeiset 8 vuotta ja oon viihtynyt ihan sairaan hyvin täällä. Oikeestaan Tampereessa ei oo mitään asiaa, mistä mä en tykkäis. Ja tietty tärkeimpänä kaikki ystävät, jotka asuu täällä. Huh, tulee jo valmiiksi ikävä kaikkia. 

Tosiaan perjantaina kuulin asiasta, ja nyt maanantaina täytyy alkaa järkkäämään asioita. Täytyy irtisanoa tää Tampereen asunto, löytää uusi asunto Porista ja varmaan tarvitsen taas oman auton. Hieman aloin jo miettiä muuttoakin, kävin hakemassa kellarivarastosta muutamia ikea-kasseja, joihin olen kerännyt kirppikselle menevää tavaraa. Valokuvailin kaiken ja laitoin ekaa kertaa eläissäni tavaraa myyntiin Facebook-kirppikselle. Yhden maton sainkin jo myytyä tänään! 

Mitä vähemmän mulla on muutettavaa, sen parempi. En tiedä mistä sitä tavaraa oikein kertyy, ihan järkyttävää. Muutin edellisen kerran viime helmikuussa ja silloin heitin ihan sikana tavaraa menemään ja myin kirppiksellä niin silti joudun nyt tekemään saman jutun. Positiivista on se, että nyt "ylimääräistä" on onneksi hieman vähemmän kuin viimeksi. Luulen, että tästä muutosta ei enää silti selvitä pakulla, vaan on pakko vuokraa kuorma-auto :D Mietin myös tarjouksen kysymistä muuttofirmoista.

Jännittävää ja pelottavaa, joudun myös etsimään uuden kuntosalin o_O Saapa nähdä, olen niin tykästynyt nykyiseen kuntosaliini, toivottavasti löydän jonkun yhtä hyvän. Treenaan siis GoGolla Hervannassa, ja se on täyttänyt kaikki mun vaatimukset. Kuntosalilta pitää löytyä riittävästi vapaita painoja, sillä tykkään tehdä niillä. Myös modernit aerobiset laitteet on jees. Lisäksi haluan, että salilta löytyisi Les Mills -tunteja, sillä välillä on kiva käydä ohjatuilla tunneilla. Ja voi olla, että tulevaisuudessa innostun käymään taas enempikin ohjatuilla. Mulla aina vähän vaihtelee kausittain, välistä pelkkä salitreeni houkuttaa ja välistä taas ei lainkaan. Niin silloin on kiva, kun on vaihtoehtoja. Lisäksi myös haluisin, että salilla on kiva ilmapiiri :) Hinta ei ole mulle mikään merkittävä tekijä tässä asiassa, voin maksaa vähän enemmänkin jos koen, että saan rahoille vastinetta.

Pitänee alkaa myös jonkinlaisia läksiäisbileitä suunnittelemaan. Perjantaina juhlin jo oikein kunnolla uutta työpaikkaa. Huh mulla oli melko ankara olo lauantaina, makoilin vaan sohvalla koko päivän ja katselin hömppää Netflixistä :) Mut oli se sen arvoista, hyvä minä!! 

En jaksanut poistua kotoa edes ruokakauppaan vaan tilasin Pizza-Onlinesta ruokaa kotiinkuljetuksella :D Tupla-salami, oliivi ja aurajuusto, ihan parhautta!! Lähti nälkä :D

Lounasruokaa: Hevosenlihakebab

Armas-perhe avasi uuden pikaruokalan Hervantaan, ja olihan se heti mentävä testaamaan! Armas siis tarjoaa lähiruokaa, ja lounasvaihtoehtoja noissa pikaruokaloissa on muutama. Itse maistoin heidän hevoskebabiaan o_O Se oli kyllä tosi hyvää, aika jännän makuista se hevonen tosin. Tavallaan se maistui naudanlihalle, mutta maku oli jotenkin syvempi. En ole siis ennen maistanut hevosen lihaa.


Kaiken kaikkiaan mukavaa vaihtelua perus-lounaruuille ja myös perus-kebabille!

Sunnuntaitreenailua

Tänään oli jo 3. peräkkäinen sunnuntai kun suuntasin sohvan sijasta salille o_O Tämä lienee suoraa seurausta siitä, että en ole bilettänyt 3. perättäisenä lauantaina lainkaan :D Hyvä ottaa vähän rauhallisemmin välillä. Ja oikeestaan on ollut ihan sairaan kivaa kun sunnuntaisin saa jotain järkevää aikaiseksi. Treeni kulki oikein kivasti johtiuen varmaan ylimääräisistä hiilareista mitä on tullut tässä syötyä. Vähän karkkeja ja suklaata ja sipsiä ja pitsaa ja ja ja... :D

Alkuverkka 7 min juoksumatolla

Maastaveto 3x8 50 kg
Penkkipunnerrus 3x8 27,5 kg
Kulmasoutu tangolla 3x8 30 kg
Pystypunnerus käsipainoilla 3x8 7 kg
Vipunosto käsipainoilla 3x8 7 kg
Ojentajat taljassa 1x8 30 kg, 2x8 25 kg
Hauiskääntö tangolla 3x8 14,5 kg

Vatsalihaksia selällään maaten.

Maastavetoon lisäsin painoja edelliseen kertaan verrattuna! Ja penkkipunnerrus oli yllättäen kaikkein raskain tehdä. Ojentajiinkin oli ihan hauska kokeilla vähän lisää painoa, vaan tekniikka kärsi liikaa niin en sitten viitsinyt tehdä loppuja sarjoja sillä 30 kilolla. Vatsalihaksiin pitäis yrittää keksiä jotain kivaa. Ehkis joku kuukauden haaste tai muu vastaava vois olla ihan paikallaan...

keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Vuohenjuusto-pinaatti -piirakka

Tein tällaista suolaista piirakkaa yksi arki-ilta ruuaksi. Piirakka oli vähän sellainen improvisoitu "ja siitä se ajatus sitten lähti" -ruoka, eli kurkkasin jääkaappiin ja yritin keksiä, mitä sieltä löytyvistä aineista saisi aikaiseksi. 




Eli täytteeseen tuli pakastepinaattia, vuohenjuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja kerma-kananmuna -seosta.

Pohjan tein myös täysin omasta päästä pitäen mielessä, että en halua syödä ylimääräisiä hiilareita. Niimpä korvasin jauhoja juustoraasteella. Tästä pohjasta ei kuitenkaan tullut kauhean hyvää, sillä sulanut juusto muuttui jäähtyessään melko kovaksi ja sitkeäksi. Niinpä kokeilut hyvän vähähiilarisen pohjan aikaansaamiseksi jatkuu :) Vinkkejä hyvistä pohjista otetaan myös vastaan ;)




Vuohenjuusto-pinaatti -piirakka

n. 30 g    Voita
4 rkl        Vehnäjauhoja
4 rkl        Vehnälesettä
1 rkl        Kylmää vettä
n. 100 g  Juustoraastetta

150 g      Pakastettua pinaattia
100 g      Vuohenjuustoa
0,5 dl      Aurinkokuivattuja tomaatteja
2 kpl       Kananmunia
n. 1 dl     Kermaa

Suolaa ja mustapippuria

Nypi vehnäjauhot ja leseet sekaisin voin kanssa. Lisää seokseen vähän kylmää vettä. Lisää juustoraaste taikinaan. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan ja esipaista pohjaa noin 170 asteessa kiertoilmauunin keskitasolla.

Levitä esipaistetun pohjan päälle sulatettu pakaste pinaatti, murusteltu vuohenjuusto ja pilkotut aurinkokuivatut tomaatit. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa ja lisää seokseen kermaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kananmunaseos piirakan päälle ja paista koko komeutta noin 30 min 170 asteisessa kiertoilmauunissa. 

Tosiaan noi mitat on vähän "noin" mittoja, en siis punninnut mitään. Katsoin vaan vähän, että paljonko tuon kokoiseen vuokaa menee taikinaa. Uunin lämpötilat on tosiaan kiertoilmauunille, jos paistaisin piirakan tavallisessa uunissa, käyttäisin korkeampaa lämpötilaa. 


Valmis piirakka oli herkkua, vaikkei pohja niin hyvä ollutkaan. Lisäkkeenä porkkanaraastetta ja raejuustoa.

maanantai 2. syyskuuta 2013

Sunnuntai-kokkailuja: Marokkolainen kanapata

Sunnuntaina oli taas aikaa panostaa kokkailuun, joten kokeilin tuollaista marokkolaista kanapataa. En ole juurikaan tehnyt mitään Pohjois-Afrikkalaista ruokaa, joten olikin positiivinen yllätys kun ruokaan käytettävät mausteet löytyi ihan omasta kaapista. Reseptin olen löytänyt joskus Tastespottingin kautta. Aina välillä selailen tuota sivustoa ja tallennan mielenkiintoisia ohjeita bookmarkseihin. Alkuperäinen resepti löytyy täältä

Muokkasin ohjetta jonkin verran, lihan vaihdoin kanaan kun lähi-cittarista ei löytynyt kivaa palaa lammasta enkä jaksanut lähteä stokkan herkkuun tai kauppahalliin. Tällaiset pitkään haudutettavat lihapadat on aika kivoja kun voi ostaa jotain halpoja lihapaloja ja niistä tulee niiiiiin herkkua ja mureaa kun rauhassa hauduttelee :) Myös alkuperäisessä ohjeessa olleen tulisen paprikajauheen vaihdoin cayennepippuriin ja jätin tuoreen mintun pois. Koska en omista tagine-pataa, tein hauduttelut ihan tavallisessa kattilassa.



Marokkolainen kanapata

1 kg          Kanaa
2 kpl isoa  Sipulia
5 kpl         Valkosipulin kynsiä
60 g          Rusinoita
200 g        Aprikooseja kuivattuna
800 g        Tomaattimurskaa
750 ml      Kanalientä
1/2 kpl      Sitruunan mehua
1 rkl          Hunajaa

Oliiviöljyä
Suolaa ja pippuria
Persiljaa

2 tl          Kanelia
2 tl          Juustokuminaa
2 tl          Kurkumaa
1 rkl        Paprikajauhetta
1 tl          Cayennepippuria
1 tl          Inkivääriä

Sekoita puolet mausteista keskenään, kierittele lihapalat mausteseoksessa ja laita jääkaappiin maustumaan vähintään 4 tunniksi. 30 min ennen kokkauksen aloitusta laita rusinat ja aprikoosit veteen nesteytymään. 

Lihaksi sopii mikä tahansa halvempi ja rasvaisempi ruhon osa, itsellä oli luullisia ja nahallisia maustamattomia kanan koipipaloja. Ruskista kanat oliiviöljyssä ja siirrä pataan. Kuullota sipulit ja valkosipulit pannulla ja lisää loput mausteet myös pannulle. Kaada sipuliseos pataan. 

Heitä pataan myös kanaliemi, tomaattimurska, hunaja ja maun mukaan suolaa ja pippuria. Anna hautua matalla lämmöllä 1,5 h. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja paljon tuoretta persiljaa. Tarjoa vaikka couscousin tai riisin kanssa.

Itse annoin lihojen maustua n. 10 h ja kuivatut hedelmätkin nesteytyivät noin 4 h :D Mä tosiaan olen melko impulsiivinen ihminen ja saatan muuttaa suunnitelmia hetkessä. Nytkin olin alkamassa kokkaamaan kun puhelin soi ja kaksi erittäin nälkäistä pikkuveljeä ilmoitti olevansa 30 min päästä mun alaovella ja hakevansa mut mukaan lounaalle. Ei siinä sit muuta ku pikameikit naamaan ja pihalle :) Käytiin Speak Easyssä ja söin yhden mun suosikki-hampparin, Texas Pete burgerin extra-määrällä Texas Peteä. Kokkailin tuon padan sitten illalla kun burgeri oli ehtinyt laskeutua. Alla kuvaa valmiista ruuasta.

Tällaiset pataruuat on monesti melko kuvauksellisia :)

Padasta tuli ihan hyvää, mutta en silti tiedä tuleeko tätä tehtyä toistamiseen. Ehkä hieman vierastin ruuan makuja. Itse olen huomannut, että aikuisena uusiin makuihin totuttelu voi ottaa vähän aikaa ja useita maistelukertoja. Jos syön jotain täysin uutta ruokaa, maistuu se suuhuni "oudolta", siis ei pahalta, mutta ei oikeastaan hyvältäkään. Kun sitten sellaista uutta makua syö riittävän monta kertaa, voi se alkaa maistua hyvältä :) 

Tällaisia makuja, joita ole oppinut syömään vasta aikuisena, on mm. basilika ja vuohenjuusto. Varsinkin vuohenjuustoa jouduin melko sitkeästikin maistelemaan, ennen kuin pääsin nykyiseen tilanteeseen jossa vuohenjuusto on mun suurta herkkua. 

sunnuntai 1. syyskuuta 2013

10 tuntia ja tankillinen dieseliä myöhemmin

Huhhuh, perjantaina tuli hieman autoiltua, kotiovelta kotiovelle trippimittari näytti 782 km. Ajotietokone näytti ajoajaksi 9h 54 min ja keskinopeudeksi 79 km/h. Hieman oli raskasta vaikka olenkin tottunut pitkiin maantieajoihin. Mikäli Sydänliiton tiedot pitää paikkaansa, niin myös suhteellisen tehokastakin tuo ajaminen oli, nimittäin tuollainen 10 h ajaminen kuluttaisi noin 1000 kcal! o_O

Pitihän tuo kulutus jollain korvata, joten tuli myös syötyä. Hiilareista viis, mulla oli nälkä!

ABC:n pitsaa, ei ollut kyl mikään suuri kulinaarinen nautinto, mutta nälkä lähti kun vetäisin koko pitsan alle 10 minuuttiin naamariin.


Musta myös tuntui, että piti palkita itseään jotenkin rankasta suorituksesta joten ostin itselleni pussin mun lemppari-karkkeja :)


Matkakarkit!
Mikä sitten oli tuon reissun tarkoitus? Kävin vähän kuulostelemassa uusia työkuvioita Itä-Suomessa. Jännityksellä jään odottamaan, josko niistä tulis jotain. Sitten oliskin edessä jänniä aikoja :)

Oli aika ankara herätys lauantai-aamuna kaiken tuon istumisen jälkeen. Mulla menee selkä helposti jumiin jos istun paikallani pitkiä aikoja, joten mitenkään yllättynyt en ollut kun koko selkä ja niska oli ihan jumissa ja kipeänä. Ei muuta kuin särkylääkettä naamariin ja sitten varoivaisesti liikkumaan. Aluksi siivosin koko asunnon rauhalliseen tahtiin ja sitten menin vielä salille. Tein salilla ihan 1-jakoisen treenin käyttäen kevyitä painoja ja useilla toistoilla. Tarkkaan treeni meni näin:

Alkuverkka 7 min juoksumatolla

Jalkaprässi 3x15 50 kg
Maastaveto 3x15 30 kg
Kulmasoutu tangolla 3x12 20 kg
Rintalihakset 3x15 3 kg käsipainoilla
Ranskalainen punnerrus 3x15 9,5 kg tangolla
Hauiskääntö 3x15 9,5 kg tangolla
Liikkuva askelkyykky 10 kg tanko niskan takana noin 50 toistoa (Laitoin Chemical brothersin Hey boy, hey girlin soimaan ja kyykkäilin koko biisin melko rauhalliseen tahtiin.)
Olkapäille vipunosto 3x15 3 kg käsipainoilla

Loppuun vähän vatsalihasliikkeitä selinmakuulla ja pitkät venyttelyt koko kropalle.

Kävin vielä saunomassa salilla ja sen jälkeen selkä tuntuikin melko hyvälle! En kuitenkaan halunnut riskeerata mitään, joten välttelin istumista koko eilisen illan. Yleensä himassa datailen työpöydän ääressä pöytökonetta käyttäen, mutta nyt viritin itselleni seisomatyöpisteen ruokapöydälle ja laitoin läppärin siihen. Täytyy sanoa, että toimii, selkä pysyy suorassa ja hyvässä ryhdissä automaattisesti! Myös telkkua katsellessa jätin pehmeän sohvan väliin ja makasin lattialla. Vähän uutta perspektiiviä :) Eiköhän näillä viimeistään jumit helpota!