keskiviikko 13. elokuuta 2014

VHH leipä

Innostuin pitkästä aikaa kokeilemaan vähähiilihydraattisen leivän leipomista. Muutamia ohjeita on tullut kokeiltua tässä vuosien aikana, vaan yhdestäkään en ole erityisemmin pitänyt. Osa kokeiluista on jopa lentänyt suoraan roskiin maistamisen jälkeen. Eli en ole oikein näiden "-ton" (=viljaton, maidoton, hiilariton...) juttujen ystävä, mutta aina välillä voi silti kokeilla. Tämä ohje vaikutti mielenkiintoiselle, ja leipä jopa näyttää vähän entisen hiilarielämän suursuosikilleni täysin vaalealle, pelkistä vehnäjauhoista leivotulle paahtoleivälle.

Itse en onnistunut saamaan leivästä noin kuohkeaa kuin alkuperäisessä ohjeessa. Vaikka vatkasin kananmunia kauan ja vaahto oli kuohkeaa, tuntui se lässähtävän samantien kun lisäsin jauhoseosta munavaahtoon. Tiedä sitten missä oli vika? Välillä tuntuu, että leipominen ylipäätään on varsinaista rakettitiedettä ja vaikka noudattaisi ohjetta sekä mittaisi ja punnitsisi täysin tarkasti, saattaa lopputulos olla jotenkin viallinen.

Kookosjauhot on ostettu Punnitse ja Säästä kaupasta ja psyllium S-marketista. Hieman yllätyin, että kookosjauhoja olisi saanut myös tuosta asuntoni lähellä olevasta S-marketista.

No entä se maku ja koostumus sitten? Mielestäni tämä oli ehkä parhainta vähähiilarista leipää, mitä olen maistanut. MUTTA missään nimessä tämä ei ollut mitään oikeaan leipään verrattuna. Kananmunan maku ei puskenut lävitse juuri lainkaan, mikä oli mielestäni hieman yllättävää niiden suuresta määrästä johtuen. PAITSI jos leivän laittoi paahtokoneeseen, alkoi kananmuna maistua niissä vähän väriä ottaneissa kohdissa. Leipä ei myöskään maistunut erityisemmin kookokselle. Hyvin hento kookoksen maku tuli niin kuin jälkimakuna, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Koostumus oli melko ok, hieman rasvainen ehkä johtuen melko isosta voin määrästä.

Laitoin leivät pakastimeen ja nähtäväksi jää, tuleeko niitä syötyä. Hieman kiinnostaisi kokeilla joku ilta tehdä lämpimiä voileipiä näistä.


Tällaista siitä sitten tuli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti